Last van voetwratten?

Laat ze weg-vriezen met de nieuwste techniek.
Voetwratten (of verruca plantaris) komen vaak voor bij kinderen en jongvolwassenen.
Er zijn twee types van voetwratten: de mozaïekwrat (oppervlakkig) en de doornwrat (groeien in de diepte).

Een voetwrat is doorgaans wel pijnlijk (doornwratten zijn nog pijnlijker dan mozaïekwratten) en behandelen is wel wenselijk. Terwijl een likdoorn gevoelig is voor druk op de plek is een wrat juist pijnlijk bij druk vanaf de zijkanten. Voetwratten hebben bovendien minder de neiging om spontaan te verdwijnen.
Voetwratten ontstaan door een virale infectie op een (zeer) kleine wond.
Eens behandeld, zal het virus niet langer de oorsprong zijn van de verdere verspreiding!

Het bevriezen van voetwratten is een veel effectievere techniek dan het verwijderen met aanstipvloeistoffen. Aanstipvloeistoffen zijn tevens bijtend voor de levende omringende huid en moet daarom precies op de wrat worden aangebracht. De aanstipvloeistof moet één tot twee keer per dag worden aangebracht, meestal onder een pleister.
De effecten van deze therapie zijn wisselend. Geduld is noodzakelijk.
De behandeling met vloeibaar stikstofoxide (N2O; Lachgas) is vandaag de meest gebruikte behandeling. Vloeibaar stikstofoxide leidt tot weefselbeschadiging door bevriezing. Door de wrat met vloeibaar stikstofoxide in aanraking te brengen, worden de cellen vernietigd en ontstaat een blaasje onder de wrat. Behandelen met vloeibaar stikstofoxide is efficiënt in slechts één behandeling op voorwaarde dat de wrat niet te uitgebreid is.
Behandeling met deze nieuwe techniek (“cryopen”)waarbij N2O wordt op de wrat gespoten als minuscule druppeltjes bij -88.5°C elimineert ook het nadeel van deze aanpak met traditionele technieken die door beperkte nauwkeurigheid het omringende weefsel eveneens beschadigen wat vanzelfsprekend erg pijnlijk kon zijn.

Bij diepe wratten moet men in 2 tot 3 sessies behandelen. Bij wratten in de buurt van de nagels wordt liever afgezien van deze methode.
De nauwkeurigheid (op de millimeter) wordt bereikt door de micro fijne straal cryogeen gas rechtstreeks op de wrat te richten. Minimale pijn doordat de wrat zelf bestaat uit dood weefsel dat dus geen pijn voelt en doordat met de fijne straal schade aan omringend gezond weefsel makkelijk wordt vermeden (zeker in vergelijking met wattestaafjes-behandelingen). Daardoor kan je ook veel dieper bevriezen en zijn er minder (of geen, afhankelijk van de diepte van de wrat) opvolgbehandelingen nodig.
* Verschillende kleine wratjes kunnen samen worden behandeld in één behandeling.
Voor de volledigheid; als bevriezen niet werkt rest er nog een mogelijkheid tot wegbranden of lasertherapie bij de dermatoloog of het ziekenhuis.