Ingegroeide nagel?

Wat is een ingegroeide teennagel? Hoe ontstaat hij?

Ingegroeide teennagels komen meestal voor bij de grote tenen maar ook ander tenen kunnen aangetast worden. De binnen- of buitenrand van de nagel is dan in de huid gegroeid en heeft aanleiding gegeven tot irritatie, pijn of een ontsteking. Waarom zo’n teennagel ingroeit kan om verschillende redenen zijn. Soms ligt het aan het schoeisel (te nauw, te smal). Vaak ligt het echter ook aan de bouw van de teen zelf (licht gekanteld, waardoor bij het lopen een nagelrand te veel in de huid drukt). Echter ook veel voorkomend is het te kort inknippen van de nagel in de hoekjes.
Ingegroeide nagels komen relatief veel voor bij pubers. Waarschijnlijk is dit het gevolg van een combinatie van dunne nagels (door snelle groei), en te kleine schoenen (ook vaak door snelle groei). Ook een vochtigere huid kan een rol spelen. Bij oudere mensen is het vaker doordat de nagels verdikt zijn en/of de stand van de tenen veranderd is waardoor er meer druk ontstaat.

Wat doet de gespecialiseerde voetverzorgster?

Er bestaat een hele resem van technieken waaruit de medische pedicure kan kiezen.

De meest eenvoudige is na het opkuisen en losmaken van de nagel een heel dun stukje copoline (dunne wat) tussen de nagel en de huid in de nagelwal plaatsen. Deze wordt tegenwoordig verlijmd en kan dagen tot weken houden. Hiermee duwt de nagel tegen de copoline i.p.v. tegen de huid waardoor de huid kan recupereren. Vaak wordt dit gecombineerd met zalven en een verband al naargelang de ontsteking .Bij licht ingegroeide nagels kan dit al voldoende zijn. Andere materialen om de huid te beschermen en de nagel lichtjes te liften kunnen ook op een gelijkaardige manier worden toegepast.
Wanneer de mate van ingroei erger is en aanleiding geeft tot pijn, een ontsteking veroorzaakt met of zonder verdikking van de huid en wild vlees (hypergranulatie), dan is een versmalling van de nagelrand vaak aangewezen. Zo’n versmalling kan geschieden door de nagelrand weg te knippen. Later groeit de nagel dan weer terug. Als de ontsteking tot rust is gekomen, kan geprobeerd worden met bovengenoemde eenvoudige maatregelen een hernieuwde ingroei te voorkomen. Dit kan ook met een nagelaanbouw (onychoplastie) gebeuren. Dan wordt er een stuk ‘valse nagel’ geconstrueerd waardoor de juiste groei bevorderd wordt. Is dit niet voldoende, kan overgegaan worden naar andere technieken.

Andere meer moderne, medische technieken om ingegroeide teennagels snel en succesvol te verhelpen is het BS-Spange systeem of, indien de kromming van de nagel echt te erg is of de nagel niet geschikt is om de lijm te houden, het Naspan®-platinum systeem. Klik op de link voor meer informatie.

Ook deze systemen zijn pijnloos en geschikt voor diabetici.

Wat kan je zelf doen?

Indien je geen problemen hebt en ze wil voorkomen kan je best de nagels regelmatig recht afknippen waardoor de kans op ingroeien verkleint. U kunt hiervoor een nageltang of een nagelknipper gebruiken. Knip de nagels bij voorkeur nadat u uit bad of douche de komt. De nagels zijn dan zachter en minder kwetsbaar voor inscheuren tijdens het knippen. Snijd de hoeken zeker niet af. De scherpe randen lichtjes afvijlen mag wel.
Hou de nagels kort en scheur ze niet af. De kans op scheurtjes en breken is bij broze en breekbare nagels iets groter wanneer u de nagels knipt in plaats van vijlt. Bij het vijlen is het belangrijk dat u telkens één kant op vijlt en niet op en neer beweegt met de vijl. Dit voorkomt dat de nagels splitsen.
Ook na het knippen van de nagels is het raadzaam uw nagels nog even na te vijlen, om de randen af te werken en ze weer glad te maken.

Bij nagels die snel splijten of breken kunt u gebruik maken van een voedende olie of nagelcrème. Daarnaast is het gebruik van nagelharder aan te bevelen als de nagels vaak inscheuren. Gebeurt dit toch, scheur de nagel dan niet verder af maar knip hem zodat hij nergens achter blijft haken. Nadien vijl je hem zodat er geen wondje ontstaat waar bacteriën of schimmels zich graag nestelen.
Mocht de nagel erg ver zijn ingescheurd of je ziet het zelf niet zitten, dan is het verstandig om een afspraak te maken. De pedicure kan de nagel repareren of aanbouwen, zodat de nagel ongestoord en zonder problemen weer kan uitgroeien.